Richard v Ameijden op bezoek bij WTC Zeewolde

door Alexander Veerman

Oktober 2010 - Noem een bekende fietscol in Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Italië of Frankrijk en tien tegen één dat Richard van Ameijden met een blik van herkenning antwoordt. Als hij hem al niet zelf heeft opgefietst, heeft hij er in ieder geval over gelezen of geschreven.
De 55- jarige Arnhemmer,  mag zich met recht een bergenspecialist noemen. Ruim 3000 cols heeft hij in zijn leven per racefiets bedwongen.

Richard is eigenaar van een adviesbureau en gezegend met een klimmerspostuur: 1.75 meter lang en 62 kilo schoon aan de haak. Ook aan het juiste materiaal ontbreekt deze verslaggever het evenmin, een fullcarbon Scott van welgeteld zes kilo.

"Ik ben niet echt een materiaalfreak. Ik was heel lang trouw aan mijn Van Tuyl. Maar de Scott is toch weer een stuk lichter. En bij mij kan er niets meer af." Drie tot vier keer per jaar laadt de Arnhemmer zijn karretje(s) in de auto, op weg naar weer een nieuw lustoord op fietsgebied. "Het is in 1983 begonnen met fietskamperen in de Alpen. Daarna is het een passie geworden."

Inmiddels werkt hij alweer 26 jaar als freelancer voor het blad Fiets. Onder de vaste titel Standplaats beschrijft hij met uiterste precisie fraaie dagtochten vol cols en colletjes. "Ik ben altijd op zoek naar het onbekende. Gelukkig heb ik alles nog niet gehad." De Stelvio (Italië) staat bij hem op nummer één, de Passo del Mortirolo ervoer hij als de zwaarste. "

En als je echt een keer een muur op wilt, moet je naar het Halltal. Honderden meters achtereen een stijgingspercentage van 32 procent. Dan wordt het bijna zwalken." De Alpe d'Huez krijgt van hem geen topklassering. "

Die komt bij mij, landschappelijk gezien, op plaats vijftig of daaromtrent. Maar het blijft wel een berg die bij mij respect afdwingt. Vanwege het begin waarin je even een tandje lichter moet rijden om niet meteen de motor op te blazen en vanwege het venijnige eind in het open terrein met altijd wind tegen." Van Ameijden deed het op 6 juni 2006, in het kader van het goede doel-project Alpe d'HuZes, zes keer op een dag.

Alle zes in vijf kwartier "en een zevende had ook nog wel gekund." In augustus 2006 reisde hij nogmaals af, nu om een goede tijd neer te zetten. Dat lukte met glans: 54.19 minuten. "Normaal gesproken ben ik nooit zo met presteren bezig. Ik ben meer iemand die een berg wil ervaren. Noem een col waar ik ben geweest en ik kan je precies vertellen waar het zwaar wordt en waar je het mooiste uitzicht hebt."

Richard is ook vaste trainer bij Adrie van Diemen en mede-organisator van diverse fietsreizen ieder jaar bij Webtrainer. Ik heb diverse mooie routes tijdens bergop 2010 met hem gereden (een lekker trainingsrondje op de posbank en diverse in Zuid Limburg/Belgie), hij weet menigeen te enthousiasmeren.  Ook geeft hij clinics met de GPS (Garmin) samen met Klaas Veenbaas, hier hebben Frank Scheffer en ik begin dit jaar aan deelgenomen.

Op donderdagavond 4 november komt Richard op bezoek bij de WTC Zeewolde. Hij gaat in ieder geval het e.a.a. vertellen over de omgeving van Mojacar-Spanje, mbt de trainingsstage in maart 2011 (hij kent daar iedere steen). Gaarne staat hij open voor alle vragen mbt voeding/training/cyclo’s/ kortom alles wat met fietsen te maken heeft….. lekker interactie…..dus geen spreekbeurt.

Hij zal een aantal exemplaren van zijn reisboekjes meenemen (gebundelde reisverhalen die in Fiets hebben gestaan). De club zal hier een bijdrage voor doen zodat een ieder deze voor € 9,95 kan afnemen, zodat je een gesigneerde versie kan meenemen.  Indien je vooraf aangeeft gaarne een exemplaar te willen, meld het dan even dmv de aanmelding op de onderstaande link, dan ben je zeker van een exemplaar: http://www.wtc-zeewolde.nl/default.aspx?PageID=203&eventID=630

Richard we kijken uit naar je komst!!

Foto's (in Reto tenue: Op een prachtig uitzichtpunt in Mojacar en foto 2 in "Fiets"tenue op de Glaspass in oktober 2009).


 


Ogenblik a.u.b. ...