Frank in kopgroep (20ste stek)

WTC was goed vertegenwoordigd bij de Rabo Beachchallenge op zaterdag 27 november op het Scheveningse strand. Even dreigde het evenement, dat jaarlijks zo’n 2000 strandfanatiekelingen trekt, afgelast te worden. De sneeuw bleef echter beperkt, en dus was het in de ochtend krabben om de auto ijsvrij te maken. Michiel en Jan-Willem reden naar Den Dolder, alwaar werd overgestapt bij Frank. De start was pas om 10:30. Tijd genoeg zou je denken, maar niet voor Jan-Willem. Die had zich verslapen en moest zijn fiets nog uit de schuur halen en tas inpakken. Het werd dus vol gas naar Scheveningen, enkele sneeuwbuien trotserend om in 1 streep naar de inschrijving te vliegen. Plots roept Jan-Willem: héé ik ben m'n fietsbroek vergeten. Heeft er iemand een reserve broek? Niemand dus. Vanuit de andere deelnemende Zeewoldenaren van de TVZ met Krijn, Wouter en Ruben komt geen verlossend signaal. Jan-Willem: 'Ach, dan ga ik wel aanmoedigen.' Kom op zeg: fietsen jij. En zo geschiedde.

Bij de start moet de band van Jan-Willem nog wel opgepompt worden (ja, hij had zich goed voorbereid). En daar gaat't even fout. Ventiel kapot? Hoe dan ook, ‘t werd net op tijd hersteld.


De start is mooi op het strand gesitueerd. Tesamen met Michiel staat Jan-Willem helemaal achteraan. Frank was met zijn startnummer 1105 toch ietsje meer naar voren opgeschoven, zich even niets van de startvakken aantrekkend. Het startschot valt. Vedetten als Ramses Bekkenk, Sebastian Langeveld en Michael Boogard rennen weg. Ja, fietsen is er de eerste 200 m niet bij, hoewel Ramses bijna overal fietst waar ieder ander alleen maar kan lopen. Frank zit aan de linkerkant, niet slim want we moeten naar rechts, richting Noordwijk. Eenmaal op de fiets constateert Frank dat er veel mannen voor hem zitten. Snel ontstaan groepen, en ondanks verwoede pogingen heb je dan het nakijken. Er rest niets anders dan aan te sluiten bij de 3e groep, op een 40e tot 50e plek. Jan-Willem en Michiel fietsen even samen op, maar vanwege het ontbreken van een fietsbroek moest Jan-Willem al snel lossen. Diepe geulen en gaten moesten overwonnen worden. Dat betekende veel valpartijen en heel veel water. Michiel kon, ondanks zijn technische superioriteit, niet voorkomen dat ie  over de kop ging. Hij graaide zijn fiets weer bij elkaar en kon doorgaan, weliswaar zonder bidon. Michiel trok vol door en kreeg Krijn in zicht. Dat kwam goed uit, want een teug drinken uit zijn bidon was welkom.

Frank zit een aardig stukje voor al deze schermutselingen. Hij doet netjes zijn kopwerk en weet ternauwernood de diepe geulen en gaten te overwinnen. Het keerpunt bij Noordwijk nadert, op bijna 19 km. Daar hebben ze een lekker paadje langs het duin uitgestippeld. Frank moet als eerste van de fiets, maar heeft lange benen en komt als eerste van zijn groep weer op het strand. Dit zijn de momenten om te schiften. Met een paar jongens geeft hij gas. De wind is nu tegen, richting Scheveningen. Over een traject van enkele km’s moeten tegemoet komend groepen gepasseerd worden. En zo passeert Frank eerst Krijn en even later Michiel, aanmoedigingen uitwisselend. Dan gaan we de duinen in, voor een paar km asfaltpad. Weer een moment van schifting. Enkele achterblijvers worden ingehaald en wanneer het strand wordt opgefietst is ca. 15 man bij elkaar. Nog een kleine 10 km. 

Frank probeert met 6 man weg te komen, maar wordt toch weer achterhaald. Niemand kan wegrijden. Dat lukt alleen Ramses Bekkenk, die gewoon minuten voor de rest uit fietst.

Ondertussen had Jan-Willem afgesneden en was dus eerder terug in Scheveningen. Hij had veel last van zijn zitvlak. Bij elke kuil schoot een pijnstoot vanuit zijn zadel naar zijn hoofd.

Enkele renners, die zich achter in de Frank-groep hebben gespaard, proberen vlak voor Scheveningen nog te ontsnappen, maar onderschatten de wind en vallen weer terug. Zodoende komt Frank met een grote groep aan bij de ca. 150 m slotloop naar de Boulevard. Jan-Willem schreeuwt Frank nog wat aanmoedigingen toe, maar die herkend zijn stem niet vanwege de hoge toonhoogte. Lopend weet hij als 3e van de groep de boulevard op te komen en te finishen. In een tijd van 1:16:54 en 20e plek overall is hij zeer content.

Ramses Bekkenk wint op 1:10:45, met Tom Hartkamp op 1:12:55. Sebastian Langeveld 

wordt 4e. Michael Boogard moet afstappen en finisht niet.

Krijn heeft Michiel achter zich gelaten. Tegenwind is Krijn zo sterk als een beer. Hij finisht op een 160e plek, met 1:27:39. Michiel heeft het zwaar; niemand uit zijn groepje wil rijden, en hij doet al het kopwerk. Op een 240e plek komt hij binnen op 1:30:25. Poeh, dat viel niet mee. Dat laatste stuk lopen is genadeloos.

Ondertussen is de top 3 al gehuldigd. Ramses staat te trillen van de kou.
Ondanks de vele lagen kleding die je aan hebt, kom je er snel achter dat alles nat is en dus snel koud wordt. Het is noodzaak de auto op te zoeken en de verwarming maximaal te zetten.

Al snel zijn we weer onderweg naar huis; nog even langs Zwanenburg voor een bezoekje aan Vos, die een mooi setje Zipp 404 wielen heeft hangen.

De volgende strandrace staat pas op 8 januari. Tijd voor een winterslaap.


Frank.


Ogenblik a.u.b. ...