Pyreneeënchallenge Ride4Kids

De voorbereiding
Begin mei heb ik besloten om aan de Pyreneeënchallenge 2011 van Ride4Kids deel te nemen. Een tocht van in totaal 650 km en in totaal ruim 10.000 hoogtemeters. Onverstandig voor iemand zonder ervaring? Met het goede doel als stimulans wilde ik het in ieder geval proberen…
Eerst maar eens een fiets kopen die me de bergen op kan brengen. Op advies van een vriend met fietservaring op zaterdag 14 mei via marktplaats een Bulls aangeschaft met een ‘triple’, wat dat zou ik in de bergen wel nodig hebben.
Flinke afstanden op de fiets afleggen is helemaal alleen best lastig en daarom ben ik op de zondag erna naar het zwembad gereden. Ik wist dat de wielerclub daar verzamelt en ik kon wel een keer mee. Met 4 kilometer racefiets ervaring wist groep 3 me over te halen om met hun mee te fietsen. Heen naar ’t Haasje in Kampen ging nog redelijk, op de terugweg flink wind tegen en helemaal kapot… Gelukkig stond die middag al een bezoekje aan de sauna gepland.
De weken erna heb ik vrijwel iedere woensdag en zondag lekker in groep 2 gefietst. Daarnaast trainde ik minimaal één keer per week in The Gym (krachttraining) en ging ik regelmatig een half uurtje hardlopen.
Na enkele weken kon ik in groep 2 redelijk meekomen en ‘moest’ ik naar groep 3. Het tempo moet omhoog om straks ook in de bergen goed te kunnen fietsen. Wat een verschil; de eerste paar keer is het in groep 3 flink afzien.
In augustus kan ik goed meekomen met groep 3 en met steeds meer vertrouwen zie ik de challenge tegemoet. In de tussentijd vanuit Ride4Kids ook een aantal trainingen gehad ter voorbereiding op de bergen; de Holterberg, de heuvels in Limburg en een training in de Belgische Ardennen. Het gaat allemaal goed, wel maak ik me zorgen over de echte bergen en het feit dat ik 7 dagen achter elkaar mag fietsen.

De Challenge
Zaterdag 10 september begint het avontuur met een vliegreis naar Pau in Frankrijk. Het is heerlijk weer en s’ middags bereiden we ons aan het zwembad voor op de eerste fietsdag. We beginnen rustig met een toch over 53 km naar Pont d’Espagne, een tocht met in totaal ongeveer 1.000 hoogtemeters.
In de dagen erna worden de afstanden en de hoogtemeters opgevoerd. In 7 dagen tijd zijn o.a. de Col d’Aspin, Col du Soulor, Col d’Aubisque en de Col du Tourmalet beklommen. De Col du Tourmalet was de laatste beklimming. Deze berg zou zijn naam kunnen danken aan de Tour de France. Geen berg (hoogte 2.115 meter) is vaker beklommen in de tour. We hadden ruim 18 kilometer de tijd om te genieten van deze legendarische klim. Door de enorme hoogtemeters die overbrugd moesten worden, was de fietstijd tussen de 2 en 3 uur. Het is genieten en afzien tegelijk, maar de top wordt bereikt.
De Col du Tourmalet is de laatste klim en dat besef is er ook bij de 27 deelnemers. Emoties komen los; vermoeidheid, verbazing van eigen kunnen, de aanblik op de top of is het de saamhorigheid voor het gezamenlijke doel? De top betekent formeel het einde van de Pyreneeënchallenge 2011.
Hier past een moment van overdenking. Voor hen waarvoor we strijden is een kaars ontstoken. Ter nagedachtenis en als hoop.
De deelnemers hebben zich ontzettend ingezet met fietsen en het aandacht vragen voor Ride4Kids. Er is 58.000 euro binnen gehaald voor onderzoek en het ontwikkelen van een medicijn en daar doen we het uiteindelijk voor…
Iedere week worden er twee kinderen dodelijk vermoeid geboren met een ongeneeslijke energiestofwisselingsziekte.

Riders4 voor Kids: Daar doen wij het voor !
 • Een energiestofwisselingsziekte houdt heel simpel gezegd in dat de patiëntjes een defecte batterij hebben.
 • Een van die twee kinderen overlijdt voor zijn tiende jaar.
 • Het inzamelen van geld ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek naar de achtergrond van energiestofwisselingsziekte om geneeswijzen te ontwikkelen.
 • Het organiseren van activiteiten ten behoeve van patiënten die lijden aan energiestofwisseling ziekten.
 • Het geven van voorlichting over energiestofwisselingsziekten, met als doel mensen bewust te maken van het bestaan en de ernst van deze ziekte.
Een fantastisch doel waarvoor ik blijf strijden. 2011 is een ongekend succes; Ride4kids krijgt meer en meer bekendheid en het resultaat blijft niet achter.
Ik heb genoten en ben bovenal trots, niet op mezelf, maar op het feit dat ik deel heb kunnen uitmaken van een stichting met de overtuiging om de ziekte waartegen we strijden te kunnen overwinnen. Het was in één woord geweldig!

Weer terug
De Pyreneeënchallenge 2011 is volbracht en het is een onvergetelijke ervaring geweest! ‘Gewoon’ weer aan het werk voelt de eerste dagen wel heel erg vreemd.
Mijn eerste keer weer met jullie fietsen na de Challenge is het afsluitende Wolter Koops Event. Het is erg leuk dat veel van jullie naar mijn ervaringen vragen en het is leuk om weer met jullie te fietsen. Het heeft me positief verrast hoe iedereen met elkaar om gaat en voor elkaar klaar staat. Helaas zorgen 2 valpartijen voor een kleine domper; aan het weer, de mensen en de afsluitende BBQ lag het zeker niet.
Jullie zullen me nog veel treffen; de sfeer is goed, het fietsen leuk en ik mag alweer gaan trainen voor de Pyreneeënchallenge 2012.

Pyreneeënchallenge 2012
Om meer mensen de gelegenheid te geven om deel te nemen wordt de officiële tocht volgend jaar 3 dagen.
 • Start 13 september 2012
 • 3 dagen
 • 350 kilometer
 • 8000 hoogtemeters
Dit wordt 3 dagen genieten omringd door het schitterende berglandschap. Uitdagende beklimmingen gevolgd door heerlijke afdalingen zullen meer dan voldoening geven. De legendarische cols die in de Pyreneeën beklommen zullen worden zijn : Col du Tourmalet, Col d’Aspin, Col du Soulor, Col d’Aubisque en Col des Borderes.
Voor de deelnemers een uitstekende mogelijkheid om een grootse persoonlijke prestatie neer te zetten en tegelijker tijd mee te helpen aan de ontwikkeling van een medicijn tegen energiestofwisselingsziekte.
Iedereen kan mee; jij ook… de inschrijfvoorwaarden zijn:
 • Inschrijfbijdrage € 80,- per persoon; je krijgt hiervoor een wielershirt en broek.
 • Van de deelnemer wordt verwacht dat zij zorgen voor een spon­sor­op­brengst van € 750,-.
Direct inschrijven of behoefte aan meer informatie? Kijk op www.ride4kids.nl en www.Pyreneeënchallenge.nl of neem contact met mij op.

Groeten en tot op de fiets, WilkoOgenblik a.u.b. ...